/ снимка, архив: Impact Press Group
Искове за над 2 млн. лева са завели пострадали от наводнението в село Бисер. Става дума за около 30 граждански иска, заведени срещу община Харманли и Министерството на отбраната, съобщава в. "Сега". Има и дела за шестцифрени суми - едно от тях е за 500 000 лв., има и за над 100 000лв. Средната цена на исковете е около 70 000 лв. В повечето случаи ищците са освободени от плащането на 4-процентната съдебна такса.
 
Хасковското село Бисер бе пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир "Иваново". Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината.
 
Загубила майка си в наводнението в Бисер поиска 100 000 лв. кръвнина

Исковите молби на пострадалите са идентични. В тях се твърди, че с бездействието на отговорните служители от общината и министерството, които са стопанисвали язовира, се е стигнало до срутването на язовирната стена. В едно от делата, например, семейство претендира за 65 000 лв. за унищожения недвижим имот, още 10 000 лв. за погинала покъщнина и по 5000 лв. нематериални вреди за изживения стрес, разочарование, неудобство от загубата на имуществото си.
 
От Министерството на отбраната (МО) оспорват исковете с аргумента, че язовирът не е тяхна собственост и не го стопанисват. От общината обаче твърдят, че МО притежава съоръжението и затова те не са могли да правят нищо по него. Всички дела са заведени от един и същ шуменски адвокат ден преди февруари т.г. да изтече 5-годишната давност. Той е същият, който представлява и пострадалите от Хитрино, които водят също дела за милиони.
 
Внесоха обвинението срещу бившия областен управител на Хасково за потопа в Бисер

Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в Районния съд в Харманли.
 
Това може да даде повод на гражданските съдии да спрат делата за обезщетения в очакване на окончателна присъда срещу Узунова. Магистрати допуснаха, че спирането може да бъде отменено от горната инстанция, тъй като исковете не са срещу областната управа, а срещу МО и общината.
 
Пет години след наводнението в с. Бисер виновни няма

Ако прокуратурата беше повдигнала обвинението на Узунова преди да изтече давността за исковете, вероятно гражданските дела щяха да бъдат насочени към областната управа, допускат съдии, цитирани от изданието.