ДНСК разреши ползването на вила ”Армира”
ДНСК разреши ползването на вила ”Армира” / Община Ивайловград

Един от най-значимите археологически обекти в България получи разрешение за ползване от ДНСК. Става въпрос за Античната вила „Армира" край Ивайловград. Нейното възстановяване се финансира по европейска програма. След извършена  инспекция и след оглед на строежа и предоставените  документи на Държавната приемателна комисия, назначена от ДНСК - София, единодушно и без забележки археологическият обект получи разрешение за ползване.

На седми януари кметът на община Ивайловград Диана Овчарова е приела обекта,            съобщават от администрацията и припомнат, че проектът за  „Армира"се реализира през периода 2011-2014 г. и е на стойност над  1,9 млн. лева. Средствата бяха усвоени, за да се върне величествения блясък на един от уникалните паметници на античната култура с национално значение, пише в официалния сайт на общината.

На 17 и 18 януари ще се проведе международна конференция  в Ивайловград. На нея ще бъде представен 45 - минутен 3D филм, заснет във вече обновената антична гордост на Ивайловград.  Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на най-старите оригинали на мозайки от Римската епоха, открити в Европа и да видят една от трите разкрити вили до този момент на Стария континент в цялото им величие и блясък.