Димитровград с шестима държавни стипендианти
Димитровград с шестима държавни стипендианти / Darik News, архив
Димитровград с шестима държавни стипендианти
76055
Димитровград с шестима държавни стипендианти
  • Димитровград с шестима държавни стипендианти

Шест са учениците- държавни стипендианти в община Димитровград. Целогодишната стипендия по наредбата на образователното министерство за закрила на деца с изявени дарби е в размер на 135 лв. месечно. Миналата година са я получавали 10, а през 2012 г.- също шест. Процедурата за изплащане на тези средства коментира "По ръба на деня" в Дарик-Хасково началникът на отдел „Хуманитарни дейности” в общината Антоанета Шаркова. Тя призна, че има забавяне при получаването има и това обикновено става на два транша. Парите се превеждат на общината, а след това- по сметките на училищата, чиито възпитаници са стипендиантите. От нас към училищата забавяне няма, категорична бе Антоанета Шаркова.

5 от 6-е деца с държавни стипендии през 2014-а година в община Димитровград са възпитаници на денс център Галаксико, чийто ръководител е Тихомир Митев. Той е категоричен, че тези пари определено са в помощ на родителите. Специално при нас те наистина инвестират в таланта си доста средства- за костюми, за състезателни такси, пътувания, разказа той. Държавните стипендии са и стимул децата да се насочват към направления и школи, чрез които могат да си осигурят такива, посочи той.

Община Димитровград поощрява талантливите деца и младежи и със средства от бюджета си. Местната наредба, която регламентира общинските стипендии, е от 2009 г. В последните 3 години тенденцията е възходяща- увеличават се кандидатите, увеличават се средствата, които се заделят в бюджета за тази цел, увеличава се и броят на наградените, коментира Антоанета Шаркова.

В пакета документи, който учениците и родителите им подготвят, за да кандидатстват, е необходима препоръка от учител, ръководител на школа или директор на учебно заведение. Директорът на ПМГ „Иван Вазов” Илияна Славова е категорична, че това е стимул не само за децата, но и за техните преподаватели. Стипендиите са следствие, а не причина. Причината са усилията на учениците, родителите им, учителите и е стимулиращо, когато те са възнаградени, коментира Илияна Славова. Днес стана ясно, че двама от възпитаниците на ПМГ „Вазов”- Даниел Господинов и Димитър Джангозов получават и специалната стипендия на фондация „Комунитас” , съобщи тя.

Стипендиите действително са важни и стимулиращи. Дори не само и не толкова заради финансовото им изражение, смятат Марио Илиев и Николина Георгиева, също възпитаници на ПМГ „Иван Вазов”. И двамата инвестират тези пари в развитието си. Той ги събира за висшето си образование, а тя купува учебни помагала, като една част също заделя за следващия етап от обучението си.

Мнението на родителите, които също са включени в процедурата за подготовка на документите за кандидатстване, е в зависимост от класирането на децата- радват се или са разочаровани. Повечето обаче отчитат, че общинските стипендии са добра политика за подкрепа на даровитите. Други посочват, че средствата са крайно недостатъчни дори за да покрият таксите за участие в различни състезания на децата, но по-важното е те да се чувстват оценени и удовлетворени.

Темата от "По ръба на деня" с адрес Димитровград чуйте в приложения файл.