Данъчни наблюдения повишили оборотите в Хасково
Данъчни наблюдения повишили оборотите в Хасково / Dariknews.bg, архив

Наблюдения на данъчни инспектори от НАП повишиха оборотите в някои от най-посещаваните курортни места в Южна България, съобщиха от Агенцията. Контролните действия са се извършили през летния сезон, който е най-силен за туризма и е обхванал 51 търговски обекта, намиращи се в областите Хасково, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Наблюдавани са били 27 хотела, 15 заведения за хранене и 9 питейни заведения.

При всяко посещение данъчните инспектори са предупреждавали търговеца, че обектът се наблюдава както на място, така и дистанционно чрез единната електронна система на НАП и му е било припомняно задължението да регистрира всяка извършена продажба чрез издаване на касов бон.

В 27 от обектите е отчетен ръст в регистрираните продажби. В Хасково наблюденията са довели до над 20 на сто увеличение на отчетените обороти, а рекордът за цяла Южна България от 169 % ръст на декларираните доходи се държи от пловдивски обект. Шестима търговци са хванати в нарушения на данъчните и осигурителни разпоредби, заради което ще бъдат санкционирани с актове. Един от обектите е бил регистриран от НАП по Закона за ДДС, след като в резултат на наблюденията е достигнал необходимия оборот за регистрация, а други 14 заведения са предложени за данъчно-осигурителни ревизии.