ДАНС спря достъпа до класифицирана информация на хасковския кмет, няма основание за отстраняването му
ДАНС спря достъпа до класифицирана информация на хасковския кмет, няма основание за отстраняването му / netinfo

Документ, с който се отнема разрешителното на кмета на Хасково за достъп до класифицирана информация ниво “секретно” е бил връчен вчера на Георги Иванов. По този повод в публичното пространство се коментира, че градоначалника няма да може да изпълнява голяма част от задълженията си. По документа, мотивиран с това, че Иванов бил неблагонадежден, има становище и на Държавната комисия по сигурността на информацията.

На пресконференция днес Георги Иванов, заяви, че всеки ден се сблъсква с информация, касаеща личните данни, които също са защитени. Класифицираната информация ниво “секретно” обаче касае военноврменните планове и въпроси от този род, с които се занимават други служители в общината. Освен това в нито един закон или нормативен акт, не пише, че отнемането на достъп до класифицирана информация на един кмет, води след себе си искане за неговото отстраняване.

Георги Иванов заяви още, че в периода 2004-2006 година, по лично желание, също е нямал достъп до такава информация и това не му е пречило да изпълнява задълженията си.

Пред Дарик прокурора Петър Мидов заяви, че няма основание за внасяне на искане за отстраняването от длъжност на Георги Иванов, още повече, че оборота на “секретни” документи в общината е малък.

Георги Иванов отново заяви, че зад атаките срещу община Хасково и лично срещу него стоят хора от централното ръководство на ДПС и на ГЕРБ от местно ниво. Виждате, че се получава едно обединяване около ДПС, което ще се опита да вземе властта в Хасково и понеже не може да го направи на избори опитва всички други варианти, коментира Георги Иванов. “Обаче утре като дойдете да влизате с фесове тук тогава ще ви питам”, каза още кметът на Хасково.