Да добавим живот в Хасково
Да добавим живот в Хасково / netinfo

Благотворителна акция "Да добавим живот"  в подкрепа на хората страдащи от муковисцидоза и Информационен ден на редките болести организират днес в Хасково. В инициативата се включват медицински специалисти, студенти, пациенти и техните близки. Осъществява се с подкрепата на Община Хасково.

Благотворителният базар ще отвори в 10 ч. днес пред Дома на техниката. Той предлага уникални сувенири, изработени от студенти на Филиал Хасково към тракийския университет и техните преподаватели. Събраните средства ще бъдат за каузата, по която Асоциация "Муковисцидоза" работи към момента – закупуване на ПЕП маски за всички пациенти, страдащи от заболяването в България. Те са близо 200, а необходимата сума е 16 000 лв. Набраните до момента с различни инициативи са 12 000 лв., информира председателят Светлана Атанасова.

Паралелно с информационната и благотворителната кампания от 14  до 18 часа днес ще се проведе и специализиран семинар на тема: „Редките болести – познати и непознати“ в зала „Проф. д-р  Асен Златарев“ на Филиал Хасково. Лектори са водещи специалисти в областта на редките заболявания- д. м. Румен Стефанов, д-р Радостина Симеонова, д-р Данаил Аврамов, д-р Елена Димитрова и директорът на агенцията по трансплантации към МЗ д-р Мариана Симеонова, както и представители на пациентски организации.

 

Във фоайето ще бъде подредена и изложба "Отвъд болестта". Тя показа 12 души с различни редки заболявания, на възраст от 4 до 75 години. Болестите им са символично представени – муковисцидозата с 65 рози, булозната епидермолиза – с пеперудени крила, сирингомиелията – с острите шипове на болката. Погледнем ли отвъд болестта виждаме силни хора, които ежедневно проявяват кураж, постоянство и надежда в борбата с хроничните си заболявания, коментира Светлана Атанасова.