Бактерията легионела дебне от топлата вода на Меричлери?
Бактерията легионела дебне от топлата вода на Меричлери? / Darik News, Архив
Бактерията легионела дебне от топлата вода на Меричлери?
67790
Бактерията легионела дебне от топлата вода на Меричлери?
  • Бактерията легионела дебне от топлата вода на Меричлери?

Прединвестиционното проучване за това как да бъде решен проблемът с питейната вода на Меричлери представи днес кметът на общината Иво Димов, заедно с екипа експерти, изготвили доклада. Като безумие определи Галя Бърдарска от БАН идеята за изграждане на пречиствателна станция, за каквато настояват меричлерци. Питейната вода там трябва да бъде пречистена не само от арсен, но и от други вещества, които не са в норма, както и да бъде понижена температурата й, обясни тя. Топлата вода способства за развитие на бактерията легионела, която е изключително опасна, посочи още Галя Бърдарска.

Бактерията легионела дебне от топлата вода на Меричлери
netinfo

Както и изработилата проучването инж. Ангелина Александрова тя бе категорична, че най-добрият вариант е снабдяване на Меричлери с вода от друг източник. Два чисти от манган тръбни кладенеца имало от 90те г. западно от кв. Черноконево, за които екипът препоръчва общината да разработи. До момента те не са били ползвани. Заключението на експертите е, че най-добрият вариант е да бъде изпълнен вторият етап от водопровода, но като алтернатива да се проучат и възможностите на кладенците в кв. Черноконево.

Бактерията легионела дебне от топлата вода на Меричлери
netinfo

На пръв поглед пречиствателната станция е най-евтиният вариант- 1 440 000 лв., докато тези с водопроводите се изчисляват на над 2 млн. лв. За разлика от тях обаче експлоатационните разходи за станцията ще са от порядък на 162 546 лв. годишно, което означава, че цената на водата в община Димитровград ще трябва да скочи до около 4 лв., посочи инж. Александрова.

10 800 лв. без ДДС е цената за проучването, представено днес. Кметът Иво Димов и експертите заминаха за Меричлери, за да запознаят с резултатите от проучването и инициативния комитет на жителите му, които настояваха за пречиствателна станция.

Бактерията легионела дебне от топлата вода на Меричлери
netinfo

Първият етап от водопровода- от десния бряг на Димитровград до кв. Черноконево на практика е готов. До 10 дни очакваме държавна приемателна комисия, посочи днес кметът Иво Димов.

Близо 3 млн. лв. бяха отпуснати от междуведомствената комисия междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към министерския съвет за двата етапа по изграждане на водопровода. За втория предстои и препроектиране, което допълнително ще смъкне цената, коментира още Иво Димов. Чуйте го в приложения файл с още информация по темата, както и експертите инж. Александрова и Галя Бърдарска.