2 нови апарата за Хемодиализа, кризата остава осезаема
2 нови апарата за Хемодиализа, кризата остава осезаема / netinfo
Проблеми в Хемодиализата е имало винаги, но сега се чувстват най- осезаемо тъй като броят на болните нараства, а апаратаурата се амортизира. Това заяви навръх 25- рожден ден на Отделението по Хемодиализа в Областната болница, неговият началник д-р Първан Пейчев.

Той посочи факта, че през 1981 година отделението е започнало с 6 пациента и 3 апарата, а сега имат 11 апарата и 70 болни. Заболеваемостта сред хората продължава да нараства, подчерта д-р Пейчев.

Като причини за това той посочи лошото хранене, нехигиеничния начин на живот и лошата връзка между пациент и лекар. Тя се къса някъде по веригата личен лекар, който при най- малкия сиптом да насочи пациента към нефролог.

Въпросът е национален, но проблема е и в различното снабдяване. От една страна се снабдяват с лекарства и консумативи от Министерство на здравеопазване, а от друга заплатите се определят от Акционерното дружество. Отпусканите от министерството 60 лв. за болен са крайно недостатъчни.

На коренно противоположно мнение се оказа на срещата Изпълнителният директорът на Многопрофилната болница в Хасково Димитър Шопов, според който състояните на хемодиализата в България и в частност в Хасково не е трагично. Първо не са връщани пациенти, състоянието на техниката е относително добро. От трета страна до седмица отделението ще разполага с два нови апарата.

Д-р Шопов изрази надежда, че общините акционери- Димитровград, Минерални бани, Стамболово ще помогнат за закупуването на още няколко апарат