12-те на Димитровградския пазар остават до Нова година
12-те на Димитровградския пазар остават до Нова година / Darik News

12-те търговски маси и павилиони от неделното тържище в Димитровград, които ще трябва да бъдат преместени заради изграждането на пешеходния надлез в общински терен до района на бившата автогара, ще продължат работата си до края на тази година. Това е резултатът от срещата, която ръководството на общината имаше днес с това на НКЖИ и фирмата изпълнител на реконструкцията по жп трасето. По предварителните планове преместването на търговските обекти ще стане в периода 6-10 януари 2014 г. и засегнати ще бъдат единствено тези 12 плюс евентуално още една или две маси временно, при монтажа на елементите от пасарелката, съобщи кметът Иво Димов.

Повече от два часа продължи работната среща, на която бяха коментирани конкретните параметри по изграждане на двата пешеходни и новия надлез по бул. Трети март. Следващите две седмици ще пристигне машината, която ще започне полагането на пилоните за пасарелката източно от жп гарата, в района на бившата баня, след което предстои полагането на основите за пешеходния надлез в района на пазара и после- по северните пилони за транспортния надлез, в чийто център ще остане Водната кула. По предварителните разчети пешеходните трябва да бъдат завършени до края на месец февруари или началото на март следващата година. При това положение събарянето на надлеза до Водната кула ще бъде в края на май, началото на юни месец и намеренията са движението да бъде пренасочено по околовръстния път за период от около 4 месеца, разказа кметът. Много ми се искаше да направим временен прелез, но тъй като Димитровград се явява транспортен възел и тук се пресичат много железопътни линии, това е невъзможно, тъй като влаковите композиции ще продължат да се движат и при изграждане на новия надлез, коментира той. Идеята на фирмата изпълнител е машините за монтажа на пасарелките да влизат от страната на линиите, а не от т. нар туптан пазар, което гарантира, че няма да бъдат засегнати други търговски обекти там и това е най-безболезненият вариант, разказа Иво Димов.

Трябва да сме наясно, че започваме един много сериозен, сложен технически и мащабен проект, чието изпълнение изисква максимална прецизност и съгласуваност на всички етапи както с НКЖИ, така и с изпълнителите. До Коледа трябва да бъде разчистен и теренът на бившата бензиностанция в района на Водната кула, като за целта предстои да бъдат демонтирани резервоарите там, тъй като ще се работи паралелно по двете тангенти на новия надлез, обясни той. Добрата новина е, че общината трябва да търси съфинансиране само от 1 млн. лв., като всички останали дейности ще бъдат поети от фирмата изпълнител, съобщи още той.