118 000 лева надвнесени данъци върна НАП - Хасково
118 000 лева надвнесени данъци върна НАП - Хасково / netinfo

118 000 лева надвнесени данъци са възстановени до този момент от НАП в област Хасково. Сумите са върнати на 574 лица от региона, които по време на тазгодишната кампания са се възползвали от правото си на различни видове данъчни облекчения. В процес на проверка са още 161 подобни декларации. Ако се установи, че подателите им нямат стари неплатени задължения към бюджета, също ще получат обратно надвнесените суми. За сравнение - миналата година на 716 лица бяха възстановени общо 108 000 лева.

Основно от право на данъчно облекчение се възползват лица със застраховка „Живот", удостоверение за неработоспособност от ТЕЛК и взет ипотечен кредит. Само младите семейства от Хасково и областта, които тази година поискаха възстановяване на суми заради теглен кредит за закупуване на жилище, са 77.

21 000 декларации за доходи бяха подадени тази година в хасковския офис на НАП. През последната седмица преди изтичане на срока, на ден постъпваха средно по 700 - 800 декларации. Броят декларации е по-малък в сравнение с миналогодишния заради улеснението лица, които са останали без работа или са били наети на повече от едно място по трудов договор, но дължимите данъци са били авансово удържани, да не подават формуляри.