Арест
Арест / Thinkstock/Getty Images

Състав на Окръжен съд – Габрово потвърди присъда на Габровски районен съд, с която мъж от Великотърновското село Камен, бе осъден на лишаване от свобода за измама.

С обжалвания пред Окръжния съд акт Д.С. бе признат за виновен в това, че на 8 февруари 2016 г., при условията на повторност и на немаловажен случай, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у възрастен мъж от Габрово, че е необходимо да заплати определена сума за операция на дъщеря му, с което причинил на пострадалия имотна вреда в размер на 2 000 лева.

Доверчива жена "изпищя" с хилядарка

Подсъдимият се представил по телефона за д-р Иванов и поискал 8 000 лв. за лечението на дъщеря му. Потърпевшият разполагал само с част от посочената сума, която предал на друго лице от Габрово, съобразно дадените му от Д.С. указания.

За извършеното престъпление първоинстанционният съд бе осъдил Д.С. на 4 години лишаване от свобода. Тъй като обаче престъплението било извършено в изпитателния срок на предходно условно осъждане на Д.С. (за деяние от същия характер), районният съд бе привел в изпълнение и наказание от още 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно отделно от горепосоченото.

Запомнете: Полицията не иска пари от гражданите, за да си свърши работата

След преценка на всички доказателства по делото, Окръжен съд – Габрово счете, че първоинстанционната присъда е законосъобразна, поради което я потвърди изцяло.

Решението на Окръжен съд – Габрово е окончателно и не подлежи на касационно обжалване или протест.