Започнат Коледните пости, човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грешки
Започнат Коледните пости, човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грешки / VESTI.bg

На 15 ноември (вторник) започва най-големият пост за тази година, а и последният. Коледните пости продължават до 24 декември (Бъдни вечер) включително.

По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

Колко вида вегетарианци има?

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост.

Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грешки и да търси опрощение. Венчавките са забранени от днес (началото на коледните пости) до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Източник edna.bg