Задържаха убиеца на продавачка в хранителен магазин в Ряховците
Задържаха убиеца на продавачка в хранителен магазин в Ряховците / Дарик Габрово, архив

18-годишният Ершан Гавазов от севлиевското село Ряховците е задържан за убийството на продавачката в селския магазин,  съобщи днес директорът на Областна дирекция на МВР комисар Денислав Донков. 76-годишната жена бе открита мъртва до тезгяха, в понеделник, 9 юли, около 16 часа. При аутопсията бяха открити 19 прободни рани в гърба и шията й. Престъплението провокира  напрежение в селото, което наброява над 1500 души и е едно от най-спокойните места в областта.

След няколкодневна полицейска работа, разговори с повече от 100 човека и първоначалното задържане на петима, в убийството е уличен 18-годишният младеж, който в началото е бил извън кръга на заподозрените. Впоследствие убиецът е направил пълни самопризнания и посочил мястото, където изхвърлил ножа, с който намушкал жената. Младежът и майка му били познати на магазинерката и често й помагали. Ершан бил завършил 7 клас, не бил конфликтен, не е и осъждан, но нямал работа. Случвало се 76-годишната бивша учителка  да го съветва, че е време да свърши нещо. В деня на убийството също започнала да го поучава, той се ядосал и я ударил с бутилка в главата, но тъй като тя не паднала, той  взел нож от тезгяха зад гърба й и започнал да я мушка. След това излязъл и изхвърлил ножа, но се върнал в магазина, за да прибере сак с продукти, които бил напазарувал.

 След известно време, наблюдавайки работата на полицията по случая, скрил ножа в дере. Осигурил си и алиби чрез приятели. Единият от тях обаче си спомнил, че Ершан излязъл за около 15 минути и когато се върнал бил с други дрехи. Това помогнало на разследващите. Младежът е задържан за 72 часа, като ще се иска постоянна мярка „задържане под стража". Предстои да му бъде назначена психиатрична експертиза.