Забраната за продажба на единични бройки лекарства създава проблеми заради бедността
Забраната за продажба на единични бройки лекарства създава проблеми заради бедността / netinfo
Габровската инспекция по опазване и контрол на общественото здраве все още не е започнала проверки за спазване забраната за продажба на единични бройки от различните медикаменти. Най-вероятно се очаква обнародване на Наредба, независимо от това, че Законът за лекарствата бе публикуван в Държавен вестник още на 13 април. В момента аптеките изчистват остатъчни количества медикаменти от отворени вече опаковки.

По-голямата част от габровските фармацевти разбират идеята за въвеждане на забраната. Според тях чрез промяната в начина на продажба се цели хората да провеждат пълния курс на лечение и да имат възможност да се запознаят със страничните действия и нежеланите взаимодействия между различните лекарствени продукти.

Основният проблем е свързан с бедността на хората, които не са в състояние да си купуват целите опаковки от медикаментите. Единственото решение е производителите да предлагат медикаментите в по-малки разфасовки, казва в интервю за Дарик председателят на регионалната колегия на фармацевтите Евдокия Кунева. Тя не очаква забраната да бъде отменена.