Забрана за продажбата на четири вида опасни детски облекла
Забрана за продажбата на четири вида опасни детски облекла / Комисията за защита на потребителите

Комисията за защита на потребителите забрани продажбата на четири вида опасни детски облекла. Рисковите дрехи са открити при проверки от кампанията "Стоки за ученика". Причината за забраната на облеклата е, че не отговарят на изискванията за безопасност, тъй като имат връзки в областта на врата и талията, които създават рискове от задушаване и нараняване на детето.

Суичерът е тип поло и през яката му в тунел минават връзки със свободни краища с дължина по 25 сантиметра. Това създава сериозен риск от инциденти при пристягане на връзките около врата на детето. Дрехата е с произход Китай, търговска марка „КАЙ СЯН” и е предназначена както за деца на възраст от 7 до 14 години. 

Детските долнища са произведени в Турция и са опасни поради наличието на функционални връзки в областта на талията, които не са прикрепени към облеклото и лесно могат да бъдат изнизани.

 

При извършените над 500 проверки до момента са съставени около 100 акта за констатирани нарушения, свързани предимно с неизпълнение на изискванията по отношение предоставянето на информация за продуктите. 

КЗП ще продължава да контролира пазара с цел предотвратяване разпространението на опасни продукти за деца и защита икономическите интереси на потребителите.