За общината трябва да се грижиш като за собствен дом
За общината трябва да се грижиш като за собствен дом / Община Габрово

Таня Христова, кмет на Габрово, в интервю за Дарик радио говори за инвестициите през 2017 г., идеята те да бъдат насочени и към зони, извън центъра на града, нуждата от регионална политика, която да спре безумния растеж на столицата, за популизма и за необходимостта да се адаптираме към променящия се свят.

Г-жо Христова, в интервю по Дарик радио направихте едно интересно сравнение между грижата за населеното място, в което един човек живее и неговия дом.

Общината продължава да инвестира в механизация, която да подобрява качеството на работа на Общинско предприятие „Благоустрояване", на звено „Озеленяване", на гробищния парк и други наши дейности. За общината трябва да се грижиш като за собствен дом. В някои зони на Габрово за пръв от много години нещо се облагородява. Този процес е важен и трябва да продължи. Трябва да продължат инвестициите в техника, която да направи звената към Община Габрово много по-ефективни и добре работещи. Казвам го метафорично, но трябва да инвестираме в поливна техника, а не в хора, които осем часа държат един маркуч.
През 2017 година акцент ще бъде завършването на проектите в зоната на Шиваров мост, Източната улица, Колелото. Ще започнем реконструкцията на две училища - трето основно и осмо основно, ще бъде приключен и пешеходния мост. Дойде време да започнем въвеждането на синя зона в централната градска част. Продължаваме благоустрояването на дворни пространства на някои детски градини. Това е много добра инициатива, за която можем да отделим ресурс. През 2017-та ще инвестираме в детска градина „Мечо Пух", чието дворно пространство е в лошо състояние. Ще завършим комплекс „Христо Ботев", където предстои да се рехабилитират няколко улични артерии. През тази година ще започнем облагородяването на междублоковите пространства на квартал Младост. Тази дейност ще продължи и през 2018-та. В рамките на целия период поне 600 000 лева ще бъдат насочени там.

От години темата за инвестиции извън центъра е провокация - за населението, за политиците, за администрацията!

Това отново е вдъхновено от хората, които искат, освен в центъра, да се правят инвестиции в кварталите. Миналата година подготвихме проект за близо 8 млн. лв., който включва квартал Трендафил 1 и 2. В едната си част той ще бъде финансиран по ОП „Региони в растеж". Възможността да инвестираме в основна степен се дължи на успешно събраните местни данъци и такси. Миналата година, спомняте си, увеличихме данъците. Но разумно и не направихме така, че хората да не могат да ги платят. Плащането на данъците е функция на това, което се случва в града.

Обосновахте тази стъпка с необходимите за съфинансиране на проектите средства!

Не само!

Навсякъде по света добре уредените държави имат високи данъци. Въпросът е да се знае кои пари за какво отиват и от това да има видим резултат.

Един от инструментите да се привлекат повече инвестиции в градове като Габрово е да има регионална политика, която да спре безумния растеж на София. Изтичането на хора към столицата прави животът в провинцията много по-скъп. Това е политика, която изборната 2017 година ще тества наред с много други политики. Развитието на един град и решенията, които се вземат днес дават резултат след години. Когато се разделяме със собственост на Общината, особено когато тя е с характер на сграден фонд или терени, които са с възможности за привличане на инвестиции...

Имате предвид приватизацията и разпродаването на общинска собственост през 90-те години на ХХ век, нали?

Това е довело до негативни ефекти днес. Но вместо да се оплакваме, трябва да не пропускаме нито една възможност. Силно се надявам, че всички са осъзнали смисъла на обходния път на Габрово, но не за да се изнесат, а за да дойдат тук и да разширят собствения си бизнес. Очевидно човешкият ресурс тук е добър, тъй като дава добавена стойност в София, в чужбина. Вече живеем във време, в което са от особена важност достъпността на мястото, технологиите, комуникациите, забавленията. И да вземем за пример индустриалците на Габрово в миналото. Какво повече са имали те? Със сигурност не са имали повече блага, не са имали по-сигурна държава, защото са й помагали и са я спасявали. И сега бизнесът в Габрово инвестира средства. Инвестициите трябва да са в дейности, които да мотивират младите, интелигентни и образовани хора да останат или да се върнат в Габрово. Един кмет трябва да прекарва 80% от времето си навън. За съжаление това не е модел за България. Тук ще го асоциират, че си прави ПР, нали така? 2016 година беше интересна, но още по-интересна ще е 2017-та. По никакъв начин не бива да спира тенденцията за възход, макар и лек, в икономическата област. Каквото и да се случва, политиката не бива да засяга тази тенденция. При нас, за съжаление, кризите продължават много по-дълго време от възходите. Колкото и да сме критични, за 10 години в Европейския съюз, българинът се чувства много по-добре. Българското семейство вече може да планира детето му да учи в чужд университет. Това можеше ли да се случи преди 25 години? Можеше, но само за привилегировани.

10 години не са толкова голям период, за да се забрави, че дори не можехме да пътуваме свободно. Друг е въпросът как бяха защитени българските интереси в Европейския съюз.

Вероятно ще бъдем свидетели на интересна година в политическия аспект на развитие на държавата ни. Вероятно имаме дефицит в познаване на историята си. Защото толкова силно да сме изкушени да консумираме все ново, и ново, и ново е част от наивната ни младост.

Да кажем, че старото, което вече е опитно, някога също е дошло на гребена на тази вълна.

Със сигурност трябва да продължим да работим за това да сме място, в което има бъдеще, има справедливо отношение към всички категории хора. Има опасност на много нива да бъдем излъгани. Когато човек счита, че всичко му е черно, то дори една фалшива светлинка може да го заблуди, че е слънчев лъч. За да не бъда толкова метафорична, ще кажа, че много внимателно трябва да четем популизма. Светът се променя и ние не можем да го върнем в стария му формат, трябва да се адаптираме. За мен технологиите ще стават все по-силен фактор, макар не винаги с положително измерение.