На гости на млада булка
На гости на млада булка / ЕМО "Етър"
„На Тодоровден с вино и ракия се черпи. Вашите са много хубави, догодина пак да донесете”.
 
На Тодоровден в габровския край най-характерно е да си ходи на гости на млада булка. Там посреща цялото семейство и разбира се важна роля има свекървата.

„Булката не може да пие, тя е…”, казва с известна деликатност в гласа свекървата и прави жест с ръка на корема. Намекът е повече от ясен. Булката очаква дете. Но свекървата затова е свекърва, за да нарежда и пояснява. Очевидно всички жени, които са на празника на младата булка са наясно за какво става въпрос. За мъжете обаче се налага пояснение, иначе биха си помислили, че става въпрос за „женски им работи”.
Затова след жеста, с който показва нарастващ корем, свекървата отсича:
„Булката не може да пие, трудна е”.
 

На гости на млада булка
ЕМО "Етър"


Обичаят „На гости на млада булка” бе представен в ЕМО „Етър” на Тодоровден преди обед. Следобед, от 13:30 часа, посетителите в музея отново ще могат да видят възстановката на този толкова тачен в габровско обичай, който много изненадва гостите на музея, които са от други краища на страната.

На Тодоровден в габровско се черпи с питка и хайвер.
 
Иванка Петкова не е габровка, но познава обичаите и характерните за региона места по-добре от много кореняци. През 1980 година съпругът й я довежда тук и тя се влюбва в мястото, където и е отредено да живее. Тази сутрин, преди да дойде с мъжа Иван Петков си в ЕМО „Етър” Иванка е приготвила хайвер.
 
„Хайде сега да видим дали този, с който черпите в музея е по-вкусен от моя”, казва с усмивка тя. И споделя рецептата си. Казва, че е габровска, но признава, че досега не се е запитвала защо на Тодоровден в габровско се черпи с хайвер, при условие, че този район не е познат с рибарски традиции.
 
„Хайверът се вади от бурканчето, където се съхранява, измива се с вода, слага се в съд и се разбива с миксер. Прибавя се олио, аз не слагам лук, на някои домакини го правят”.
 
Иванка Петкова знае много и за самия обичай „На гости на млада булка”.
„Нарича се „малката сватба”, защото на самата сватба не се носят дарове. Даровете се дават на Тодоровден от всички хора, които са били на сватбата. Младото семейство ги посреща с кравай и разбит хайвер”.
 
Когато Иванка идва да живее в Габрово, приема обичая с отворено сърце.
„В Габрово има толкова много неща да се видят, дори за един ден да дойде човек, има какво да научи”, категорична е тя.
 
В София не се ходи на гости на млада булка. Софиянци отиват в Банкя и гледат кушията. Пеят се песни и е весело. Разказва го Юлия Георгиева, която на Тодоровден е сред посетителите в ЕМО „Етър”.
 
„Харесват ми носиите. Тези са по-градски, представят по-напреднал стадий от Българското Възраждане”, добавя Юлия, наблюдавайки облеклото на участничките във възстановката в ЕМО „Етър”.
 
Изненадани са и две жени от Добрич – Венелина Йорданова и Сийка Христова. В техния роден край, както в софийско, се правят кушии, но не се ходи при млада булка. Затова смятат, че е изключително интересно да се види как са отбелязвали Тодоровден габровци. Изказват съжаление, че традициите вече не са толкова важна част от живота. И отчитат ролята на институции като ЕМО „Етър”, които ги съхраняват.