Въпреки мразовитото време около 50 души протестираха срещу АСТА в Габрово
Въпреки мразовитото време около 50 души протестираха срещу АСТА в Габрово / Дарик Габрово

Около 50 души се включиха  днес в протест срещу срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането  АСТА в Габрово. Младежите се събраха малко след  11 часа на пл. „Възраждане", като някои от тях носеха плакати: "Не на АСТА", "България, събуди се".

Въпреки мразовитото време около 50 души протестираха срещу АСТА в Габрово
netinfo

 В началото организаторът на протеста Павел Антов благодари на хората, дошли да изразят несъгласието си с ограничаването на свободата в интернет. След това председателят на местната структура на ГД „ДНЕС" Анатолий Антов прочете декларация на организацията, в която се призовава Народното събрание да започне разглеждане на споразумението ACTA след провеждането на  обществен диалог по темата или след референдум.

Въпреки мразовитото време около 50 души протестираха срещу АСТА в Габрово
netinfo

След прочитането й протестиращите преминаха по основните централни улици, като полицейско присъствие не се забелязваше. Организацията на протеста стана чрез интернет, където подкрепа за него изразиха над 400 души.

ACTA е търговско споразумение за борба с фалшифицирането. Основната цел на споразумението е да установи международни стандарти за защита на авторското право. Споразумението цели да създаде международна правна рамка, чрез която да бъдат набелязвани фалшиви стоки, генерични лекарства, както и кражба на интелектуална собственост в интернет, както и да създаде правителствен орган извън вече съществуващите - Световна търговска организация, Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) или ООН.

Споразумението е подписано на 1 октомври 2011 година от Австралия, Канада, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и САЩ. През януари 2012 година Европейският съюз и 22 от страните членки също подписаха споразумението, като така общият брой на подписите достигна 31. След ратификация от страна на шест страни споразумението ще влезе в сила.