Всяка втора проверка на РЗОК установява нарушение
Всяка втора проверка на РЗОК установява нарушение / netinfo

Всяка втора проверка на районната здравна каса в Габрово през първите 6 месеца на годината е завършила с установяване на нарушение. 353 са направените проверки в областта на изпълнители на медицинска, стоматологична помощ и аптеки.

От тях 151 са завършили с констатиране на нарушения, за които са наложени санкции, а при 103 са установени надвзети суми, които подлежат на възстановяване. 43 са нарушенията при общопрактикуващите лекари.

Най-често се установява несъответствие на договорената по вид и обем медицинска помощ и оказаната; не са разполагали със задължителното по договор налично и изправно оборудване и не са водили първичната медицинската документация и досиетата на пациентите според изискванията. Нарушения е имало при 13 от проверките на изпълнители на специализирана медицинска помощ.

 При 20 са установени суми за възстановяване. Специалистите също, най-често не са разполагали със задължителното по договор налично и изправно оборудване, допуснали са нарушения на реда за работа с медицинските документи и несъответствие на договорената по вид и обем медицинска помощ и оказаната. Нередности са открити и в работата на стоматолозите от областта. Основно, те касаят обема на оказваната стоматологична помощ и отчитане на неизвършена дейност.