В Образование с най-голямо увеличение на средната работна заплата
В Образование с най-голямо увеличение на средната работна заплата / Дарик Габрово, архив

Средната месечна заплата за областта се увеличава през четвъртото тримесечие на 2012 г.спрямо предходното с 3.1% и достига 670 лева. Според статистическите данни за обществения сектор средната месечна заплата е 727 лв., а за частния - 654 лева.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната работна заплата са „Образование" - с 16.3%, следвана от отраслите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" и „Селско, горско и рибно стопанство"- с по 8.0%.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата за Габровска област нараства с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2011 година.

В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие област Габрово е на 8 - мо място по показателя средна работна. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София(столица)  - 1074 лв., София - 816 лв. и Враца - 811 лева.