Кристо и Жан-Клод. Проекти
Кристо и Жан-Клод. Проекти / Музей Дом на хумора и сатирата

На 27 октомври от 19:00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита изложба на подписани постери и видео материали от проекти на Кристо и Жан-Клод, документални материали за живота на семейство Явашеви в град Габрово и първите стъпки на малкия Христо в изкуството.

Кристо и Жан-Клод. Проекти представя шестнадесет проекта на артистите и ранни произведения. Започва с прехода от ранните творби на Кристо, направени в ателието му в Париж (опаковани кутии и бутилки) и Ню Йорк (фасади на магазини) към мащабните проекти, реализирани в градска среда или в природата и показва видео интервю с Кристо за ранните му творби на доц. Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев, заснето в Ню Йорк.

Изложба, посветена на житейския и творчески път на най-известния габровец – Христо Явашев

Хронологично са представени мащабните проекти на артистите с постери, текст, времева линия и географска карта. Сред проектите са Желязната завеса, Завеса в долината, Опакования Райхстаг, Чадърите, Опаковани дървета, Опакования Пон Ньоф. Последният реализиран проект, „Плаващите кейове” присъства с видео кадри на Недялко Данов от филма на БНТ "Мост към Кристо", направен от Евгения Атанасова-Тенева.

Изложбата завършва с проекта „Мастабата”, върху който Кристо работи понастоящем. Проектът е планиран за пустинята край Абу Даби и ще бъде най-голямата скулптура в света. За направата ѝ ще бъдат използвани 410 000 разноцветни варела, образуващи мозайка от ярки, блестящи цветове в традицията на ислямската архитектура. Мастабата е древна форма, позната на хората в региона.