Управител на фирма нападна дряновски общинар
Управител на фирма нападна дряновски общинар / Darik news

Управителят на дряновската общинска фирма  „Колю Фичето" Йордан Габровски  е нападнал инж. Пламен Пенчев, длъжностно лице в Община Дряново. Инцидентът е станал на 16 декември в заседателната зала в сградата на администрацията по време на  работна среща, инициирана от кмета д-р Иван Николов. Поводът е бил окончателен оглед изпълнението на обект: "Водоснабдяване на селата Гостилица, Денчевци и Чуково - ІІ етап". На срещата са присъствали управителят на „Колю Фичето" Йордан Габровски като изпълнител на обекта; инж. Методи Инджов - проектант; инж. Пламен Пенчев - инвеститорски контрол на обекта, инж. Димитър Руев - директор на дирекция „Устройство на територията, инвестиционна и стопанска политика",  общинският съветник Михаил Ганчев и Стайко Стайков, служител от фирмата.

Още в началото на разговора Габровски е нанесъл удари на инж. Пенчев, отправил е заплахи за живота и здравето на семейството му, обиди и унижения. Обидни квалификации и заплахи са отправени и към кметската институция. Заради това са извикани дежурните служители от Районно управление на МВР - Дряново.

„Този акт на саморазправа, физическо и психическо насилие, потъпкване на нормите на реда и човешкото поведение, е посегателство не само срещу личността на инж. Пламен Пенчев, срещу институцията, а и посегателство върху устоите на демокрацията и местното самоуправление", се казва в Декларация на кмета д-р Иван Николов. Според него, действията на Габровски  са безпрецедентен акт, какъвто не се е случвал в Дряново, и поведението на физическо и психическо насилие е неприемливо и осъдително.

Кметът е предприел законови мерки за защита сигурността на служителите и запазване авторитета на институцията.

„Сигурен съм, че Общински съвет Дряново ще осъди този нямащ равен на себе си акт на насилие, излезе с категорична позиция и вземе правилното решение, в качеството си на принципал на общинското дружество, относно бъдещето му управление", се казва още в Декларацията на д-р Николов.

Днес от 13:30 Общински съвет - Дряново ще проведе последното си за годината заседание.