Три пъти повече са заболелите от туберкулоза
Три пъти повече са заболелите от туберкулоза / netinfo

Три пъти по-голям е броят на новооткритите заболели от туберкулоза в Габровска област от началото на годината до 20 март в сравнение със същия период на 2006-та. До този момент са регистрирани 21 души като 6 от тях са деца. През миналата година в региона регистрираната заболеваемост е 53,03 на 100000, което е с около 10 пункта повече от средното за страната. Това каза в интервю за Дарик управителят на Специализираната болница за лечение на белодробни болести в Габрово д-р Колева.

Според нея основната причина за високата заболеваемост е липсата на възможности за ранно диагностициране. Д-р Колева съобщи, че в региона има цели фамилии носители на заболяването, освен това в областта се забелязва лек ръст на пациентите с резистентни форми на туберкулоза. 8 са били те през миналата година.

“Хората трябва да знаят, че поддържането продължително време на немного висока температура, липсата на концентрация, леката кашлица и отпадналост могат да са първите симптоми на туберкулозата. Тогава трябва да се направят необходимите изследвания и да се предприеме лечение, което не бива да се прекъсва. Освен това болните трябва да проявяват отговорност не само за собственото си здраве, а и за това на другите, тъй като опасността от заразяване е голяма”, каза д-р Колева.

През миналата година в региона е отбелязан случай на принудително настаняване за лечение, а акцията е осъществена с помощта на полицията.