Гергьовденските хлябове са малко познати за хората днес. Те носят своята особена символика, за която разказва Боряна Христова, демонстратор в Етнографски музей на открито „Етър”. И днес в музея посетителите могат сами да оформят тестото, докато слушат разказа й.
„Задължителното, което трябва да се сложи са символите на овцете, които са нечетен брой. Оградата не трябва да е затворена. Хлябът на Гергьовден е много богато украсен и се приготвя от най-бялото брашно. Сутрин, преди изгрев слънце, младата невеста ходи ходи да събира роса, с която се замесва хляба. Покрива се с най-бялата риза, за да е бяло млякото.
Много хора не знаят, че има такива хлябове. Чували са за коледните, но за гергьовденските – не. Проявяват интерес, особено сами да замесят тестото. Фигурите, които се оформят от тесто и се поставят върху хляба не представляват трудност за никого. Може дори да се направят само едни топчета, които да бъдат „нарочени” – за овце, за ограда и т.н.”
8-годишният Росен от Бургас е в ЕМО „Етър” със своето семейство. Доста трудно е да нарушиш концентрацията на момчето, докато прави своя първи хляб – гергьовденски.
„Ето всичко е направено – овце, овчар, гега. Само кучето липсва”, обяснява той.
На 6 май – Гергьовден, вече започна празничната църковна служба в храм „Свето Богоявление”. След 10:00 часа в музея могат да се наблюдават различни прояви, свързани с Гергьовден – биене на масло в мандрата, украса на гергьовденски хлябове, представяне на млечни продукти в Център „Българка”, тематични ателиета за работа с деца.
Двете възстановки на гергьовденска обредност от Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” от село Паламарца са с начален час 11:30 и 13:30 часа. На 6 май от 09:30 до 16:30 часа ще има демонстрации на оръжия, тъкани и облекла от представители на клуб „Традиция”.
На посетителите в музея ще бъдат обяснени символиката на Св. Георги, овчарската дърворезба и оброчния камък.
На 5, 6, и 7 май от 10:00 до 18:00 часа е предвиден Базар на млечни продукти в Център „Българка”.