Съкращенията в Спешна помощ вече факт
Съкращенията в Спешна помощ вече факт / netinfo
17 щатни длъжности се съкращават в Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово от 1 май, съобщи за Дарик директорът на структурата д-р Георги Шандурков. С електронно писмо на главния секретар на министерство на здравеопазването преди няколко седмици се изисква съкращаването със задна дата на 28 бройки. След разговори се достига до варианта да бъдат съкратени 6 места за лекари, 2 за фелдшери, 2 за шофьори и 7 за санитари. Оттях заетите длъжности са били 3.

След разместване на персонал и заради наличието на вакантни длъжности фактически само трима санитари ще бъдат освободени от работа.”На практика съкращаването означава един фелдшерски и един транспортен екип по-малко. Това сетествено ще се отрази на работата”, коментира д-р Шандурков.

Според него ще се наложи редуциране на спешните транспорти, затруднения за изпълнение на графика и изискванията за оказване на качествена спешна медицинска помощ. Във филиалите в Дряново и Трявна ще има дни, в които дежурствата ще бъдат без лекар в екипа. “Съхранените от съкращението бройки ще позволят да се използват лекари по съвместителство за попълване на графика”, добави Шандурков.