Собствениците на земя предпочитат да я дават под аренда
Собствениците на земя предпочитат да я дават под аренда / netinfo

221 арендни договора за 3 613 декара земеделска земя са били сключени в Севлиевска община през 2007 година, показва справка със системата за агропазарна информация (САПИ). Дванайсетте собственика на земята са сключили договори с 23 арендатора, които плащат между 5 и 6 лева за декар.

Най-много арендни договори – 188, са били сключени в село Сенник. Там трима арендатори ще обработват 3 055 декара. Те ще плащат на тримата собственика между 6 и 8 лева за декар. Тази цена е и най-високата в общината. От 6 до 8 лева за декар плащат тримата арендатори на 76 декара от землището на Градница. От там само двама собственици на земя от селото са сключили 17 договора през 2007 г.

Девет арендни договора е сключил собственик на земеделска земя в Агатово. Там само един арендатор ще обработва 274 декара в землището на селото. Той ще заплаща между 5 и 6 лева за декар. В още пет села от общината има сключени договори за обработка на земя. В Градище, Батошево, Идилево, Добромирка и Шумата през миналата година са сключени общо седем договора, за 208 декара. Размерът на договореното плащане там е също в рамките на 5-6 лева.