Ще решат ли промените в Изборния закон проблемите, заради които бяха направени?
Ще решат ли промените в Изборния закон проблемите, заради които бяха направени? / DarikNews.bg, архив

Ще решат ли промените в Изборния закон проблемите, заради които бяха направени? На този въпрос пред Минка Минчева, журналист от вестник "100 вести", коментар правят лидери на местни партийни организации в Габрово.

Коментирайки въпроса със задължителното гласуване, трябва да си дадем ясна сметка за това защо хората не използват едно от малкото си, гарантирани от Конституцията, права.

Това казва пред вестник "100 вести" днес Нели Недева, областен председател на ДБГ.

Мисля, че тази мярка не би решила проблемите нито с купуването на гласове, нито с корпоративния вот или с фалшивите протоколи. Надявам се, че България се е отдалечила от периода на вменяване и задължаване.

Борисов и партиите ревизират изборния кодекс, пред тях народът протестира

А в случай, че не е тогава, логично е по отношение на държавата също да бъдат въведени задължения. Имам предвид задължително право на труд и гарантирани работни места, гарантирана безопасна среда в училищата и на улицата, права за майките и ред други човешки права, които държавата отдавна е загърбила и потъпкала. Именно затова 51% от българите не упражняват правото си на вот.

Ивелин Стоянов, общински председател на ДСБ: „Ако две години не си плаща данъка, ще го заличат ли от данъчните списъци?

Ще решат ли промените в Изборния закон проблемите, заради които бяха направени?
netinfo

Задължителното гласуване и идеята за стимулиране на избирателите с хладилници, телевизори и перални ми изглежда странна, взета от късния соц на 80-те години, нямаща нищо общо с европейските практики.

Държавата от 10-15 години има задължението да изчисти избирателните списъци от „мъртвите души“ - близо 1 милион, но не го прави. Лично за мене „активна регистра- ция“ и всичко, съпътстващо с нея, е правилният подход. Дерегистрацията от избирателните списъци на негласувалите е отнемане на конституционното право на избирателите по административен път. И питам за един приятел: „Ако две години не си плаща данъка, ще го заличат ли от данъчните списъци?