Сборник от края на 18 век е новият експонат на месеца в Историческия музей
Сборник от края на 18 век е новият експонат на месеца в Историческия музей / Дарик Габрово

 

Сборник от края на 18 век е новият експонат на месеца в Регионалния исторически музей в Габрово. Той е свързан с една важна годишнина, която ще бъде отбелязана този месец- 240 години от обесването на един от габровските светци- Дамаскин Габровски. "Ръкописът е образец на така наречената дамаскинарска литература, а Дамаскин вероятно се е занимавал с преписването на такива текстове", каза Даниела Цонева от Регионалния исторически музей.

Сборник от края на 18 век е новият експонат на месеца в Историческия музей
netinfo

Ръкописът се състои от две книги, които са подвързани заедно. Подвързията е от зелена кожа е богато орнаментирана с геометрични и флорални мотиви. И двете части произхождат от една и съща школа и са създадени по едно и също време. Авторство са на известния молдавски книжовник, работил в манастира Нямц- Паисий Величовски. Той преписва съдържащите се в първата част сто глави като им дава ново заглавие- "Рай".

Днес са известни седем преписа от този превод на Паисий Величовски, които се съхраняват в библиотеката на манастира Нямц. Ръкописът, съхраняван в Историческия музей е осми и засега единственият извън нея.

Сборник от края на 18 век е новият експонат на месеца в Историческия музей
netinfo

Във втората част на ръкописа са включени поученията на Никита Ститат. За нея Величовски е използвал стар славянски превод. От това съчинение са известни общо пет преписа, като настоящият се явява шести, каза още Даниела Цонева от музея. Целият сборник е изписан с черно и червено мастило. Украсата от флорални мотиви е оцветена в жълто, зелено, черно и червено. Има и влияние от украсата на късните гръцки ръкописи и печатни книги от 17- 18 век. Графическите украшения са в началото или в края на книгата.

Според бележка, изписана със скоропис с черно мастило, сборникът е дарен от руския монах Михаил Светогорски през 1842 година на монах Моисей.