Снимка:
Снимка: / РИМ - Габрово
Оръжие, използвано във войната, довела до освобождението на България, е представено в най-новата изложба на Регионален исторически музей – Габрово. Тя бе открита на 22 август и определено предизвика интерес. 

Снимка:
Регионален исторически музей – Габрово

Представянето на „Оръжието на Освобождението“ стана в присъствието на кмета на Габрово Таня Христова, на зам.-кмета Нела Рачевиц, на областния управител Невена Петкова, на заместник-областните управители Росен Цветков и Мария Пенева, на представители на културни институции и общественици

Сабя, дарена от императрица Елисавета на храбър казашки атаман се пази в Габрово

Изложба
Снимка: Регионален исторически музей – Габрово

Автори на изложбата са главният уредник на Регионален исторически музей – Габрово Росен Йосифов и уредникът Апостол Митев.
 
В Изложбената зала на РИМ – Габрово могат да се видят оръжия, използвани по време на Руско-турската освободителна война от воюващите армии. Пушките, револверите и хладното оръжие са част от изключително богатата колекция на фонда, с който разполага музеят. При откриването на изложбата Росен Йосифов заяви, че предстои да бъде създаден каталог, който да представи оръжията на РИМ – Габрово. Важна роля за реализацията на „Оръжието на Освобождението“ има реставраторът Нина Турлакова

Един от най-добрите български реставратори консервира предметите в РИМ-Габрово

Изложба
Снимка: Регионален исторически музей – Габрово

Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие, ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово. Експонирани са основните оръжия на руската армия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“. Интерес представляват и оръжията на османската армия – „Пибоди/Хенри-Мартини”, „Снайдер”, „Ремингтън”, различни типове саби и ятагани.