/ Нина Турлакова
Един от най-добрите български реставратори консервира предметите в РИМ–Габрово
100888
Един от най-добрите български реставратори консервира предметите в РИМ–Габрово
  • Един от най-добрите български реставратори консервира предметите в РИМ–Габрово
Пушки, саби, револвери–помещението е изпълнено с огнестрелно и хладно оръжие. Стари са, но отлично запазени. Нина Турлакова се грижи за тях. Консервира ги. Тя е един от ценените в България реставратори. Наричат я уникална, когато говорят за професионалните й умения. Родена е в Русия, в град Пенза, на Средна Волга. Там завършва художествено училище, а по-късно и Московския институт по приложни изкуства, специалност „Стъкло“. Омъжва у нас.

Професионалният й път преминава през Стъкларския завод в Сливен, след това е художник по костюмите в Старозагорската опера, а от 2000 г., с няколко годишно прекъсване, е реставратор в Регионален исторически музей–Стара Загора. Реставрира стотици предмети от праистория, античност, средновековие, турско робство, възраждане, дори от съвременността. 

РИМ-Габрово
Нина Турлакова

От няколко години един от най-добрите български реставратори работи и за Регионален исторически музей-Габрово. През последните месеци в работилницата си тук Нина Турлакова реставрира оръжие. Казва, че съхраняваното във фондовете на музея е в много добро състояние и се налага най-често да се вземат мерки за неговото запазване, за консервацията му.

Първата снимка на Конашкия мост, митрата на Йосиф Соколски и ножът на Васил Левски показва РИМ - Габрово
 
„В момента се занимавам с тази пушка, която е от ХVІІ–ХVІІІ век”, посочва Нина Турлакова едно разкошно оръжие с изключително прецизно изработена украса по приклада и дървените части. За това оръжие няма много информация. Нито кой майстор го изработва, нито на кого принадлежи. Ясно е, че е на богат човек, като се има предвид вида му.

РИМ-Габрово
Нина Турлакова

„По това време – ХVІІ–ХVІІІ век, се правят такива оръжия за заможните хора. Украсата е много специфична – от фин метал, а понякога кост и седеф. Тази инкрустация е много сложна. Металът е изработен специално за пушката. Тънък е като косъм, а с малки чукчета се вкарва в специално легло в самото дърво от приклада. Костта най-вероятно е от едър рогат добитък, не е слонова.”

Каталогът „Габровски сокайни шевици“ е оригинален подарък за 8 март 

На места украсата липсва. Нина Турлакова казва, че няма как да се повтори тази толкова сложна технология, за да се попълнят местата, където я няма. Но дървените части се обезопасяват от външни фактори. Маслото за дърво не само предпазва един предмет, но го прави и по-красив.
 
Нина Турлакова съветва хората, които искат да създадат арт-пространство в дома си да се опитат да запазят максимално добре старинния вид на предмета. Реставраторът се грижи и за хладното оръжие в Регионален исторически музей – Габрово. Вглежда се в дръжките.

Красотата им не е изчезнала, но времето все пак е оказало своето влияние. Нина Турлакова обаче успява да подчертае качествата на оръжията, за да може, когато бъдат представени пред публиката тя да ги оцени.