/ С 340 кг опасни отпадъци намалихме риска за здравето и природата

Община Габрово проведе втората за тази година акция по събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Данните на финала показват, че габровци са предали за обезвреждане 343,6 кг опасни отпадъци. В мобилния пункт са постъпили количества от всички видове приемани отпадъци, като най-големи са количествата на разтворителите, основите, пестицидите, фото химични вещества и смеси, живаксъдържащи продукти - общо над 200 кг.

Днес рядко някой се отнася с насмешка към опасните отпадъци

В рамките на кампанията са предадени и 25 кг лекарства и лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, за които хората споделят, че съхраняват в домовете си, за да не ги изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци, а сега използват възможността да ги предадат за обезвреждане.

Мобилен пункт събира опасни отпадъци от домакинствата

Община Габрово благодари на всички граждани, включили се в кампанията, за отговорното отношение към опазване на околната среда от опасните отпадъци.

Опасните отпадъци от домакинствата замърсяват околната среда и влияят отрицателно върху здравето на хората. Те могат да поставят под риск живота на хората, животните и растенията – важно е да бъдат предадени за последващо обезвреждане!