Резултатът на всеки участник в изборите е отразен вярно, категорична е Мария Недева, председател на ОИК-Габрово
Резултатът на всеки участник в изборите е отразен вярно, категорична е Мария Недева, председател на ОИК-Габрово / DarikNews.bg
Мария Недева е председател на Общинската избирателна комисия в Габрово. По повод делото, в което се иска отмяна на изборите за общински съветници в Габрово, тя бе категорична, че всеки от участниците в местните избори има вярно отразен резултат.
Г-жо Недева, имате ли всички протоколи, които се оспорват, в това число сгрешените?
Всички протоколи са в съда. Имаме ги, да.
Между тях има ли някакъв документ, който да указва, че нещо се е случило, кой е извършил действието?
Има процедура в Избирателния кодекс. Указва се по какъв начин се установява изборния резултат. За всичко онова, което е установила като техническа грешка ОИК е изпълнена процедурата. Включително и повторно преброяване на бюлетини. Имаме съставен протокол. Протоколите са обявени публично и можете да ги разгледате подробно. Имаме една анулирана разписка. Има сработени протоколи за оспорените, така да кажем, секционни протоколи. Грешките са заверени от членовете на СИК, като включително е съставен и един нов протокол в момента, в който минават на първа контрола, сработват контрола, пълния състав на СИК се събира, съставя и подписва протокола с истинните данни за установения изборен резултат.
В един от оспорените протоколи всички председатели на проблемни, на установени технически грешки са дали обяснение пред ОИК и са казали какво е наложило да бъде поправен или допълнен протокола. Всички са се съобразявали с член 7 от АПК, тоест да има истинност на установения изборен резултат. Като в 47 протокол, вие може да видите, сравнено с копието комисията прави пропуск при нанасяне на данните на бюлетини без преференции.
Естествено сработва контролата защото префернциалния вот плюс този, в който няма префернция не дава действителното число, което го има в копирания протокол и в този който ние приемаме. Всеки един от заинтересованите не е ощетен, а вярно му е отразен в поправения протокол резултата, тъй като числото се увеличава с бройката на бюлетини без преференции, които са отразени.
Значи членовете на ОИК броихте бюлетини?
Да, за една секция. Има такава процедура.
Спорът е за пет!
Това по жалбите са твърдения, какво има в действителност е нещо съвсем различно.
Нали виждате, че протоколите са различни (предадените на партиите и публикуваните в сайта на ЦИК б. р.)!
Да, три такива са и Ви обяснявам в единия каква е грешката. Грешката е изчислителна и техническа. И това, което е оправено в протокола с подписите на преносителите е да има истинност на резултата. Като резултата се увеличава и ощетени няма.
Членове на комисии твърдят, че не са полагали подписи, а такива фигурират в протоколите в ЦИК?
Какво твърдят членове на СИК...ние имаме официални документи. И сме в обвързана компетенстност спрямо един съставен по законоустановение ред и подписан от членовете на СИК протоколи. Това е въпрос на интерпретация на законови разпоредби.