Референдумът - успех за свободномислещите хора, според БСП
Референдумът - успех за свободномислещите хора, според БСП / Дарик Габрово, архив

На специална пресконференция в клуба на БСП народните представители Ивелин Николов, Георги Терзийски и председателят на габровските социалисти Николай Григоров коментираха вчерашния референдум за развитие на ядрената енергетика. Случилото се на националното допитване бе определено от Ивелин Николов, като успех на свободномислещите българи. По неговите думи гражданите  на България са казали три пъти "не" на Бойко Борисов. Според Николов управляващите са се опитали да провалят референдума - още в началото с опити да се обясни колко е безсмислен, както и с объркващия въпрос. Въпреки всичко мнението на депутата е, че информационната кампания в подкрепа на АЕЦ "Белене" е успяла да внесе яснота. Той посочи, като доказателство за твърдението си малкия брой недействителни бюлетини.

По думите на Николов объркващия въпрос е допринесъл за намаляване с малко на резултата на привържениците на ядрената енергетика.

"Всякакви интерпретации, че негласуването е против ядрената енергетика, ако не бяха глупави, щяха да са смешни. Всички сме възрастни хора и знаем с колко гласа беше избран Николай Сираков за кмет на Габрово. Това е гласът, хората имат право да гласуват и тези, които преценяват, че гласът им трябва да бъде чут, участват", допълни Николов. Той коментира и резултатите в Габрово, като ги определи като много добри.  Николов информира, че предстои анализ в предизборния щаб, тъй като този референдум е първата стъпка към следващите парламентарни избори. По думите му се забелязват тенденции, които са в полза на БСП.Той посочи като пример големите секции по Голо бърдо, в центъра на града и около трето основно училище, където резултатите са били с голяма преднина за привържениците на ядрената енергетика.

"За нас това е началото на края на Бойко Борисов, началото на промяната в България и гражданите го показаха  недвусмислено", завърши Ивелин Николов.

Народният представител Георги Терзийски подчерта, че постигнатият резултат на референдума е първата и много важна победа в защита на националните интереси на България. "Вчера най-после българските граждани изразиха волята си, че искат да защитят националните интереси и искат България да бъде силна икономически и енергийно независима държава. Вчерашният рефередум беше победа не само на това да бъдат принудени българските политици да защитават националните интереси, но и победа на демокрацията", каза Терзийски. Той заяви, че изключително цинични са всички подмятания за стойността на референдума, защото не може да се определя цена на демокрацията.

Според Терзийски резултатът от референдума е красноречив вот за "това неуспешно и провалено управление". Той добави, че отричането от българската енергетика е продиктувано от небългарски интереси и тези, които го защитават накърняват и нарушават националните интереси.

С първите си думи Николай Григоров благодари на всички, които са гласували на референдума. "Има гражданско общество, има хора, които осъзнават, че техният глас има значение", каза Григоров. Той също засегна темата за стойността на референдума, като подчерта, че наистина демокрацията струва пари. "Ами дайте тогава да не прави избори", предложи Григоров.

Той сподели, че е приятно изненадан от резултата в Габрово. В коментар за ниската избирателната активност посочи, че една от причините за нея е неравномерното разпределение  на секциите, например секцията в ТУ, която е преместена в сградата на театъра. "Да не забравяме, че няколко дни преди референдума в Габрово и Севлиево директно агитираше против. Ние считаме, че това също оказа влияние върху активността", каза още Григоров и допълни, че  избирателните списъци и фигурирането в тях на хора, които не живеят от години  в Габрово, също са допринесли за ниската активност. Според Григоров изводът от проведения референдум е, че възходящата тенденция на БСП продължава, има чуваемост и повече хора им вярват.