Проверява се вече за включени фарове и в Габровско
Проверява се вече за включени фарове и в Габровско / Дарик Габрово, архив

Моторните превозни средства се проверяват за включени фарове в Габровска област вече втори ден след влизане в сила на промените в Закона за движение по пътищата на 7 август. Проверките не са специализирани, а са част от извършвания комплексен контрол. От полицията уточняват, че в документите няма разписан гратисен период, а санкцията за неспазване на   задължението  е глоба до 20 лв.

Сред останалите промени, които влязоха в сила във вторник, са още задължението велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част от денонощието  и при намалена видимост, както и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Санкциите за  неспазване на първото изискване е глоба10 лева, по второто  до 20 лв., а при създадена непосредствена опасност за движението - глоба от 20 до 150 лв.

  
Собственик, който допуска или предоставя управлението на МПС на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество се взема свидетелството за управление за срок до един месец.

С лишаване от право да управлява моторно превозно средство, за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., се наказва този, който управлява с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително.

Водач, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

Глоба от 200 лв. грози всеки, който без да има това право,  паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора  с трайни увреждания.