Проф. д-р Илияна Марчева
Проф. д-р Илияна Марчева / Регионален исторически музей Габрово
Проф. д-р Илияна Марчева е изследовател на стопанската история на България. През 2016-та тя издаде „Политиката за стопанска модернизация в България по време на студената война” - монографията, с която стана професор.

Проф. Марчева: Историята ни учи, че на нищо не ни учи

Тази седмица в Регионален исторически музей–Габрово проф. д-р Марчева участва в представянето на том VI на сборника „Известия на РИМГаброво“, с доклади от Националната научна конференция „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ-ХХІ в. и приносът на Габрово”, организирана от Регионален исторически музей, Институт за исторически изследвания при Българска академия на науките и Етнографски музей на открито „Етър”. 

Представяне на сборник от конференцията „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ-ХХІ в. и приносът на Габрово”

Интересни идеи застъпва проф. Марчева, особено по отношение на разбирането за собствеността. Повод за разговора на Тихомир Църов с проф. д-р Илияна Марчева е издадената наскоро книга на Иван Костов, премиер на България през периода 1997-2001, „Свидетелства за прехода", където той обяснява българската приватезация.

 „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ-ХХІ в. и приносът на Габрово”

Проф. Марчева казва, че към този период вече проявяват интерес историците. Защо у нас още в началото на прехода се налага идеята, че частната собственост решава всички проблеми в обществото, а на другите видове собственост, каквато е държавната например, се гледа с недобро око?

Интервюто с проф. Марчева ще бъде излъчено по Българско национално Дарик радио, в програмата за Габрово, Велико Търново и Русе межу 10:00 и 12:00 днес!