„Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ - ХХІ век и приносът на Габрово”
„Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ - ХХІ век и приносът на Габрово” / Регионален исторически музей-Габрово
В Регионален исторически музей-Габрово продължава националната научна конференция „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ - ХХІ век и приносът на Габрово“, в която вземат участие 40 изследователи от цялата страна. 13 доклада ще бъдат представени през втория ден от форума.
 

Започна конференцията „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ-ХХІ в. и приносът на Габрово“


В този момент гл. ас. д-р Ирина Григорова от Института за исторически изследвания към БАН представи темата България във външноикономическата политика на Франция след Втората световна война.

Предстои изследването Воден синдикат Янтра-В. Търново на Тихомир Тонков, главен експерт в ОДА-Велико Търново. По-късно Светла Михайлова и Лидия Кирилова от РИМ-Кърджали ще говорят за халваджийския занаят в Кърджали и региона, откривайки приемственост в традициите и съвременността.

Кожарството в Габрово през ХІХ-ХХІ век и приносът на малките кожарски работилници е темата, с която ще се представи доц. д-р Светла Панайотова от ТУ-Габрово, а Вела Лазарова е избрала да популяризира фамилията Пантеви и пътя й от табаханата до фабриката.

Ас. д-р Таня-Йоана Минкова, представител на Института за исторически изследвания към БАН, ще говори за традиционната женска носия от Софийското равно поле - един поглед към занаятите като бит и култура.

Преди обед Величка Илиева от ЕМО Етър ще разкаже за своето изследване върху историята на вратата на Гайтанджийската одая в музея.

Очаквайте подробности от първия ден на конференцията, който завърши с представяне на сборника „Паметта за традицията” - сборник, посветен на 70-годишния юбилей на доц.д-р Ангел Гоев.