Зам.-кметът Нела Рачевиц поздрави участниците в конференцията „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ - ХХІ век и приносът на Габрово“
Зам.-кметът Нела Рачевиц поздрави участниците в конференцията „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ - ХХІ век и приносът на Габрово“ / Регионален исторически музей-Габрово
В Регионален исторически музей-Габрово започна националната научна конференция „Развитието на занаятите и индустрията в България през ХІХ - ХХІ век и приносът на Габрово“. 40 представители на научната общност вземат участие в двудневния форум, който бе открит от Красимира Чолакова – директор на РИМ-Габрово.
 
Зам.-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц поздрави присъстващите и изрази надежда, че конференцията ще има своето развитие през следващите години.
 
„Драго ми е, че сте в Габрово. Драго ми е, че оценихте темата, която е много по-обхватна и не може да бъде изчерпана в два дена. Събитията, личностите и фактите за нашия град могат да дадат материал за повече от два дена, но това ще се разбере в рамките на вашите експозета и дискусии.”
 
Нела Рачевиц наблегна на факта, че конференцията отправя поглед към съвременността, тъй като е насочена и към ХХІ век.
 
Зам.-кметът припомни, че Габрово получи сериозно признание с включването му в Мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО. Местната общност се опитва да изпълни със съдържание този факт. Нела Рачевиц информира, че в момента кметът Таня Христова е в Южна Корея, където се провежда конференция на градовете, включени в тази мрежа. Идеята е представителите на градовете да обменят идеи как да си сътрудничат и да въздействат на по-големите структури в света, които трябва да проявят обществена ангажираност към занаятите.
 
Директорът на РИМ-Габрово Красимира Чолакова заяви пред участниците в конференцията, че форумът ще бъде ежегоден и ще се реализира през пролетта.
 
Научен ръководител е проф. д-р Илияна Марчева от Институт за исторически изследвания към БАН. Тя благодари на организаторите и информира участниците за някои работни аспекти на конференцията.Форумът продължи с доклада на проф. д-р Марчева.
 
През първия ден са предвидени 24 доклада на представители на научната общност от различни институции от страната. По-късно, от 17:30 часа, е представянето на „Паметта за традицията” - сборник, посветен на 70-годишния юбилей на доц.д-р Ангел Гоев.

Организатори на националната конференция са Община Габрово, Институтът за исторически изследвания – БАН (ИИстИ-БАН), Регионален исторически музей – Габрово и ЕМО „Етър“.
 

Представяне на сборника Паметта за традицията, посветен на доц. д-р Ангел Гоев
ЕМО ЕТЪР