Повече търговци се регистрират по ДДС, за да продават цигари
Повече търговци се регистрират по ДДС, за да продават цигари / netinfo

80 търговци са подали до момента заявления за регистрация по ДДС, съобщават от Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Габрово. Цифрата е значително по- голяма от тази за същия период на миналата година. Регистрацията се налага във връзка с влезлите промени от началото на 2009 г. на Закона за тютюна и тютюневите изделия. Според промените търговците подлежат на регистрация по ДДС, за да изпълняват своята дейност.

До 30 април е срокът за подаване на годишните данъчни декларации, съобщават още от Агенцията. 61 декларации са приети от началото на годината до сега в Националната агенция по приходите в Габрово . Формулярите могат да се подадат и по интернет, с електронен подпис, чрез пощата с обратна разписка, или на място в офиса на Националната агенция за приходите.

За първи път през тази година при декларирането на доходите от 2008 г. ще се довнася 10 % плосък данък върху доходите на физическите лица. Това на практика означава, че голяма част от гражданите няма да довнасят нищо, тъй като авансово удържаният през 2008 г. данък върху доходите им е равен на дължимия по годишната декларация.

Това не отменя задължението за подаване на данъчна декларация от всички физически лица, които са получили доходи, подлежащи на деклариране. Данъкът върху доходите по годишната данъчна декларация може да се плати по Интернет, чрез банков превод или директно в клоновете на банките, намиращи се в офисите на агенцията не по-късно от 30 април 2009 г.