Положителният ефект от приватизацията в България може да се види в Севлиево
Положителният ефект от приватизацията в България може да се види в Севлиево / "Идеал Стандрат – Видима”
Положителният ефект от приватизацията в България може да се види в Севлиево. Това каза днес министърът на икономиката Емил Караниколов, който присъства на представянето на първия етап от тригодишната инвестиционна програма на Идеал Стандарт.
 
Първата фаза от инвестиционния план съвпада с отбелязването на 25 години от създаването на първото в България смесено дружество между „Видима“ и „Американ Стандарт“ – „Идеал Стандрат – Видима” АД. 
 
Емил Караниколов присъства на откриването на нова производствена линия в завода за санитарен файанс.

По време на срещата си с главния изпълнителен директор на Идеал Стандарт Интернешънъл Торстен Тюрлинг, министър Караниколов представи възможностите за подпомагане на бизнеса чрез мерките, заложени в Закона за насърчаване на инвестициите. Той акцентира и върху подобряване достъпа до финансиране на малките и средните фирми чрез Българска банка за развитие (ББР).

По думите на икономическия министър друг инструмент в посока развитие на бизнес средата в страната е надграждането и създаването на нови индустриални зони. „Предприет е нов подход за развитието на индустриалните зони в България – първо ще се изгражда инфраструктурата на зоната и едва след това ще се продава или ще се дава право на строеж, за да могат инвеститорите да влизат в готови индустриални зони“, поясни министърът.

Той допълни, че това е едно от допълнителните облекчения за потенциалните инвеститори, за които се работи през Закона за насърчаване на инвестициите. Коментирано бе и недостига на работна ръка, който се отразява сериозно върху инвестиционния климат.

В заключение министър Караниколов изрази увереност, че увеличението на производството и на приходите от продажби за 2017 г. на Идеал Стандарт с около 3% спрямо 2016 г., се дължат на подобряващите се икономически условия, ръст на строителния пазар и иновативните продукти.  

За последните 25 години компанията е инвестирала над 260 млн. лв. и е подсигурила работа на над 3000 човека,  с което се нарежда в топ 15 на работодателите в страната ни.

Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара заяви, че е искрено впечатлен от видяното в завода.

Главният изпълнителен директор на Идеал Стандарт Интернешънъл Торстън Тюрлинг очерта три области, в които се инвестират средства – Технологии, иновации и обслужване на клиенти. Развитието на технологиите дава възможност да се подобрява конкурентноспособността. Идеал Стандарт – Видима” се стреми да се задържи на лидерските позиции що се отнася до иновативното производство. Значителни инвестиции се влагат в научно-развойната дейност. „За нас е от изключително значение клиентите да имат сигурност в обслужването, което получават”, каза още Торстън Тюрлинг.
 

Министър Караниколов участва в откриването на първия етап от инвестиционната програма на Идеал Стандарт
Министерство на икономиката


Главният изпълнителен директор на Идеал Стандарт Интернешънъл подчерта, че през тази година са вложени 22,5 млн. лв., а цялата тригодишната инвестиционна програма предвижда поне по още толкова да се инвестират на всеки 12 месеца.
 
По думите на Ярослав Дончев, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на компанията Инвестициите са насочени към увеличаване на производителността и капацитета производството на технологично сложни изделия, както и в нови оборудвания за повишаване на производствената ефективност и за подобряване на условията на труд.