Пейзаж на Георги Велчев е акцент в Галерията през юли
Пейзаж на Георги Велчев е акцент в Галерията през юли / ХГ Христо Цокев

През месец юли Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово представя пейзаж от река Камчия на големия варненски художник Георги Велчев. Картината е рисувана с маслени бои върху платно и първоначално е инвентирана с автор А. Велчев, заедно с още един морски пейзаж.

Екипът на ХГ „Христо Цокев” изпрати двете картини за проверка на авторството в Художествен музей „Георги Велчев” във Варна, откъдето потвърдиха, че картините са оригинални и техният автор е именно Георги Велчев. Така галерията се нарежда измежду малкото на брой галерии в страната, които притежават негови творби.

Георги Велчев е един от новаторите в българското изкуство от 20-те години на XX век и е сред най-големите майстори на морския пейзаж. Роден е на 18 ноември 1891 г. във Варна. От 1910 г. до 1920 г. (с две прекъсвания поради първата световна война) следва живопис в Държавното художествено-индустриално училище в София при Иван Мърквичка и Стефан Иванов.

Става военен художник в Щаба на Първа армия: пленен и откаран във Франция. Завършва Рисувалното училище след връщането си от фронта. Той е в едно поколение с художници като Сирак Скитник, Николай Райнов, Иван Милев, Васил Захариев и някои други, които в края на 1910-те и в началото на 1920-те години се опитват да се противопоставят на традиционния реализъм и да внесат в българското изкуство обновителна художествена и интелектуална енергия от европейския модернизъм.

Велчев е от породата на страстните пътешественици, които осъзнават огромното значение на познанието и свободното общуване в една космополитна културна среда. Художникът е живял, творил и пътувал по света в известни градове, като Париж, Мюнхен, Берлин, Бремен, Ню Йорк, Маями, Сан Франциско, Филаделфия и др.

Икономическата криза в САЩ го принуждава да се завърне в България, където остава до края на живота си. По пътя към Европа посещава Австралия и Китай. Поканен е от известния символист и експресионист Хайнрих Фогелер в знаменитата художническа колония във Ворпсведе край Бремен.

В този период Георги Велчев е европейски художник, който осмисля и жадно приема импулсите на новото изкуство в самите му центрове. Маринистичните творби на Георги Велчев са забележителни в българската класическа живопис и са съизмерими с платната на Александър Мутафов и Марио Жеков.

Художникът постига изключителна автентичност и сетивно въздействие на изобразената природна среда.Свободният и експресивен живописен жест, богатите и сложни колоритни хармонии свидетелстват за силно емоционалния темперамент и високата професионална култура на този класик на реалистичния образ.

Георги Велчев е бил горд, доблестен и свободолюбив човек, непреклонен и откровен в изразяването на възгледите си. Високоинтелигентен, а и нескриващ склонността си към бохемско поведение, той е предизвикал върху себе си тежки обвинения от страна на тоталитарната власт след 1944 г.

Оказва се неразбран и отхвърлен от онова общество и умира беден и изоставен на 16 април 1955 г. на 64-годишна възраст. Най-известният му автопортрет от 1948 г. показва зрял, изпълнен с достойнство и воля творец, в чийто поглед се таи скептицизъм и разочарование.

Интересен факт е, че два сандъка с негови картини изчезват мистериозно, вероятно на някой от корабите с които той е пътувал. Картината „р. Камчия” ще може да бъде видяна от 17-ти юли, в продължение на един месец. От ХГ „Христо Цокев“ напомнят на ценителите на изкуството, че всеки вторник е обявен за ден без входна такса.

Източници: Институт по приложна музеология;  Вестник „24 часа“