Педро Наваро подкрепя Габрово за Европейска столица на културата
Педро Наваро подкрепя Габрово за Европейска столица на културата / Dariknews.bg
Педро Наваро подкрепя Габрово за Европейска столица на културата
66164
Педро Наваро подкрепя Габрово за Европейска столица на културата
  • Педро Наваро подкрепя Габрово за Европейска столица на културата

"Я, кажи ми, облаче ле, бяло", с тази българска песен завърши концерта на Педро Наваро в Габрово на 30 август.

Педро Наваро изнася концерти из цяла Европа, Средния Изток, Азия, Южна Америка, САЩ, Канада и предизвиква навсякъде фурор. Световно известният изпълнител на фламенко подкрепя кандидатурата на Габрово за Европейска столица на Културата.

Преди повече от 10 години Педро Наваро става носител на отличието „Най-добър музикант на Европейския съюз”.

„Този конкурс ми помогна достатъчно. Аз мисля, че всяка една стъпка е важна в една кариера. За мен е важно да свиря в голяма зала в Париж, в Националния театър в Австралия, но също така по екзотични места като Камерун и Танзания”, споделя младият изпълнител на фламенко и допълва, че за него всъщност най-важното е да свири.

Педро Наваро мотивира подкрепата си за Габрово с лични впечатления:

„Габрово, по някакъв начин, е доста близко за мен място. Напомня ми за северна Испания. Моята майка е от Ла Риоха и като гледам пейзажа ми напомня на страната на баските. Съвсем различно е от Америка или Африка. България за мен вече е доста близка, посещавам я за четвърти път. Публиката е на много високо ниво и с голямо познание в областта на музиката. Това означава, че нося голяма отговорност и трябва да се представя на перфектно. Когато се запознавах с Габрово, разбрах, че тук е основано първото училище в България. Смятам, че тази енергия продължава да живее в съвременниците ни. Впечатлен съм от музеите и от културата, която се развива в 21 век. Бил съм в други градове – в България и други държави. Там също има културни проекти, но не с тази футуристична визия, каквато има тук. Смятам, че природата, която заобикаля Габрово, помага да се развива зеления, селския туризъм. Преди дни бях с колеги от Барселона, които познават достатъчно добре Габрово и местата наоколо. С тази невероятна природа, която имате и проектите, които се реализират, мисля, че Габрово е един чудесен град. Бил съм наистина на много места по света, бих казал, че това е едно перфектно място за живеене”.