Отличие за европейско качество - лейбъл „Европейски фестивал“ за Община Габрово
Отличие за европейско качество - лейбъл „Европейски фестивал“ за Община Габрово / Снимка: Мила Павлова

Община Габрово получи отличие за европейско качество - лейбъл „Европейски фестивал“ за Международен фестивал на хумора и сатирата по време на Международната конференция на Българската фестивална асоциация (БФА) "Фестивали в черно и бяло“ в София. Наградата бе връчена на кмета на Габрово Таня Христова от проф. Пламен Джуров.

Събитието бе част от проект "Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“, осъществяван с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

Снимка: Мила Павлова

По време на форума бе презентиран двугодишния труд на БФА за изпълнение на най-добрите практики в сферата на фестивалите с предложения за нов механизъм за публично финансиране на фестивалите в т.нар. Бяла книга. Документът представя конкретни предложения за реформи в механизмите на публичното държавно и общинско финансиране за фестивали, изготвени на база на сравнителни аналитични доклади по отношение на българския и норвежкия опит във финансирането на културни проекти.

В хода на дискусията бе представен анализ, според който Община Габрово в национален мащаб е сред общините, които процентно отделят от бюджета си най-много средства за култура.

В конференцията участваха чуждестранните експерти Андерш Рюкя - Генерален мениджър на Норвежката фестивална асоциация, Юрид Воглан – представител на академичното поле в Норвегия и Арнфин Беркестран - зам.-председател на Съвета по изкуствата в Норвегия, както и посланика на Кралство Норвегия в България Н. Пр. г-жа Гюру Катарина Х. Викьор, която подкрепя проекта за Бялата книга още от неговото начало.

В рамките на форума бе проведена официална церемония по връчване на европейските сертификати за качество на 26-те български фестивала, преминали през два етапа на международна оценка, част от проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ) .

Лейбълът „Европейски фестивал“ е знак за качество, предлагащ международно признание за работата на фестивалите и предоставящ по-добър достъп до информация за тези фестивали на техните партньори и публики.