Обявиха конкурс за идеен проект за паметник на Левски
Обявиха конкурс за идеен проект за паметник на Левски / DarikNews.bg

На 19 февруари отбелязваме 145 години от обесването на Апостола на свободата.

Васил Левски: „Дълг ми бе, сторих го”

В 12:00 часа пред Морената на Васил Левски - в градинката до Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“, ще бъде отслужена панихида. Слово за делото на Апостола ще изнесе Даниела Цонева – уредник в Регионален исторически музей – Габрово. С поетична композиция учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще припомнят заветите на най-свидния син на България.

85 години от откриването на първия музей за Левски – Къкринското ханче

В Дряново събитието се организира от Общината, читалище „Развитие 1869" и комитет „Васил Левски". От 18:00 часа е поклонението пред паметника на Апастола. Предвижда се мултимедийна презентация и изпълнения на песни, посветени на Левски. 

Историческият музей пази една свята реликва – джобното ножче на Апостола

На 19 февруари от 13:00 ч. в храм „Св.Георги“ в Трявна ще бъде отслужена панихида в памет на Левски и загиналите за свободата на отечеството. В 13,30 ч. ще започне поклонението пред барелефа на Апостола на свободата пред Попангеловата къща. Ученици от ОУ „П. Райков“ и СУ „П. Р. Славейков“ ще отдадат почит към делото на Левски със своите изпълнения, а Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към НД „Традиция“ ще даде почетен караул.

Всяка кътче в България пази истории, свързани с Дякона Левски

На 13 февруари 2018 г. по инициатива на Община Трявна, трвененските училища и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство беше даден старт на инициативата „Деца рисуват Левски, Трявна и българската свобода“, в която се включиха 20 деца от ОУ „П. Райков“ и СУ „П. Р. Славейков“. Техните рисунки ще бъдат изложени в Старото школо в периода 19 февруари – 3 март.