От днес се подават заявления  за допускане до матура
От днес се подават заявления за допускане до матура / netinfo

 

От днес започва подаването на заявления за допускане до държавните зрелостни  изпити през май. Всеки желаещ дванайсетокласник трябва да попълни молба по образец и да я предаде в училището, където учи. Крайният срок е 26 март. Във  всяко заявление младежите трябва да впишат какъв предмет избират за  втория си задължителен изпит, дали ще се явяват на изпити по желание и по какви предмети. Ако някой не успее да подаде заявлението си в посочения срок, то той ще пропусне първата сесия и ще трябва да се яви през септември, когато са поправките.

След  като бъдат приети всички молби на учениците, най-късно до 30 март, екип от Регионалния инспекторат по образованието трябва да обобщи данните за зрелостниците от областта и да изпрати справката до централната  комисия. 

Допуснатите до държавен зрелостен изпит се обявяват до 12 май, а до 13-и всеки  зрелостник трябва да получи  служебната си бележка за явяване.

Първата  задължителна матура по български език и литература ще се проведе на 14 май, а втората- по предмет, избран от ученика, ще бъде на 17 май. От 18 до 26 май включително ще се проведат матурите по желание на зрелостника. До 7 юни трябва да излязат и резултатите от изпитите.