Опитът на Габрово в областта на енергийната ефективност бе представен пред експерти от други населени места
Опитът на Габрово в областта на енергийната ефективност бе представен пред експерти от други населени места / Община Габрово

Опитът на Община Габрово в енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници беше представен пред експерти от Община Сандански.

Участниците се запознаха с енергоспестяващите мерки в образователната, социалната, спортната и културната инфраструктура, въведени през последните 8 години в Габрово основно с европейски средства.

Сред дискутираните въпроси бяха процедурите за осигуряване на качество при обновяване на сградния фонд, използване на иновативни фасадни материали за постигане на висок клас на енергийна ефективност на сградите, енергиен мениджмънт, обновяване на уличното осветление и други.

В рамките на семинара бе организирано посещение на обекти с успешно приложени мерки за повишаване на енергийната ефективност и енергиен мениджмънт - детска градина „Слънце" - първата сертифицирана пасивна обществена сграда в България, както и административната сграда на НТС в Габрово, която е първата държавна сграда с поставени вертикални фотоволтаици.