/ Thinkstock/Getty Images
Окръжен съд–Габрово отбеляза 60-годишнината от създаването си с Ден на отворени врати, който се проведе на 16 април 2019 година. Честването съвпадна с Деня на Конституцията и професионален празник на българските юристи.

Инициативата уважиха ученици от Национална Априловска гимназия, СУ „Отец Паисий“ и Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“. 

Освен с данни от историята на съда гостите имаха възможност да се запознаят и със структурата на съдебната система в страната и нейните функции. Съдиите от Окръжен съд – Габрово Благовеста Костова, Ива Димова и Симона Миланези разказаха на младежите за различните видове дела, разглеждани от окръжен и районен съд, разясниха как се формират съдебните състави и кои са основните принципи, от които се ръководят в процеса на правораздаване.

Внимание бе отделено и на правата и задълженията, които имат участниците в съдебните заседания, както и на публичността на съдебните процеси и постановяваните актове.

Мярката „задържане под стража” за тримата участници в побоя над Венцислав Иванов остава в сила

За функциите на прокуратурата и някои особености на досъдебното производство по наказателни дела, с младежите разговаря и прокурор Людмила Рачева от Районна прокуратура-Габрово. 

Особен интерес сред учениците предизвикаха въпросите, свързани с най-честите прояви на противоправно поведение и предвидените в закона санкции за тях.