Лъвовете на моста на Колю Фичето в Севлиево
Лъвовете на моста на Колю Фичето в Севлиево / Община Севлиево

Официалната церемония по откриването на емблематичните лъвски фигури на моста на Кольо Фичето в Севлиево е днес от 17:30 часа.

Лъвовете са с височина 1.80 м. Всяка фигура е стъпила върху бетонен постамент, висок 2.80 м. Скулпурите са изработени отново и ще стъпят в четирите края на моста, без да влизат в разрез с настоящата му визия. Те ще го обогатят и така ще бъде възстановен обликът на моста от 1941 г.

Представят на публично обсъждане проекта на лъвските фигури на моста над река Росица

За да бъдат фигурите максимално близо до първообраза си, авторите са се водили от фотографии от 40-те години на миналия век, както и по анатомични рисунки.

Идеята за връщането на лъвовете е на група инициативни граждани от Севлиево – Стоян Костадинов, Крум Табаков и Ахмет Ахмедов, които преди повече от 3 г. запознават с нея кмета на града д-р Иван Иванов и той приема идеята.

Кметът на Севлиево иска да се възстанови паметника на Йонко Карагьозов

Предложението им бе прието и от Общинския съвет, имаше и обществено обсъждане, на което великотърновският архитект Йордан Нурков представи проекта си, според който ще се търси приемственост между първоначално построеното от Кольо Фичето съоръжение и сегашния му облик.