Обсъдиха новият закон за почвите
Обсъдиха новият закон за почвите / netinfo

Новият закон за почвите е обсъден днес на проведена пресконференция на Регионалната инспекция по околната среда и водите- Велико Търново. Законът влезе в сила от 6 номври тази година. Компетентните институции по него са Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие, Министерството на здравеопазването, Министерство на земеделието и продоволствието, както и Агенцията по горите. “По този закон ние ще трябва да следим как съответните дейности и промишлените предприятия замърсяват почвите с вредни или опасни вещества. Областните и Общинските администрации ще трябва да разработят програми за устойчиво управление на почвите.”, каза за Дарик Директорът на регоналната инспекция по околната среда и водите- Елена Григорова.

 Инспекцията непрекъснато извършва мониторинг, в страната има изградено около 200 пункта, които следят целогодишно за замърсяването на почвите. За региона на Великотърновска и Габровска област, пунктовете са 25 . При замърсяване на почвите с тежки метали, глобата за физически лица е от 250 до 1000 лева. За по-големите замърсители, санкцията предвижда глоба от 2 хил. до 5 хил. лева. Могат да бъдат налагани и имуществени санкции на юридически лица, като глобата е от 5000 до 10000 лв, уточни г-жа Григорова.

През изминалата седмица е съставен един акт на частна фирма от Севлиево. На собственика й- Андрей Христов Вълев е наложен акт е за неизпълнение на предписание. То засяга поставката, на която се извършва разкомплектоването на стари и излезли от употреба автомобили.