/ Община Габрово

Община Габрово получи първа награда за реализацията на кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника, ул. „Дунав“ и парк „Маркотея“ от конкурса за принос в развитието на инфраструктурата в България за 2018 г. Обектите се състезаваха в категория „Градска среда“.

Плакетът беше връчен снощи на заместник-кмета арх. Николай Меразчиев от инж. Васил Попов, търговски директор и прокурист на „Земелрок щайн унд дизайн“ ЕООД, спонсор на категорията. На стилна церемония в столичния търговски комплекс „Парадайз център“ второто издание на инициативата направи преглед на най-добрите успешно завършени инфраструктурни проекти.

От името на Общината и жителите на Габрово арх. Меразчиев благодари на организаторите и на журито за високата оценка. „Съществуват големи и малки градове, стари и млади, повече или по-малко известни, но всички те пренасят през вековете индивидуалното си своеобразие, което времето не може да им отнеме, защото то ги е родило, оформило е образа им и техните измерения във времето.“, каза Николай Меразчиев, използвайки думите на големия габровски архитект от миналото Нено Ямантиев, и допълни – „Само в Габрово, където пътят и реката се сливат в едно, може да се издигне градът, който, роден от пътя и закърмен от реката, ще бъде осъден на вечно движение!“

Инициативата е под егидата на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и в партньорство с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Министерството на енергетиката със съдействието на професионални организации в сектора. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, а официален гост бе председателят на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент Искра Михайлова.