Община Габрово оспорва в съда финансовите корекции по проектите за Водния цикъл и депото за отпадъци
Община Габрово оспорва в съда финансовите корекции по проектите за Водния цикъл и депото за отпадъци / DarikNews.bg, архив

Община Габрово е една от първите общини, която оспори по съдебен път наложените й финансови корекции за над 12 млн. лв. на двата големи проекта, които реализира по ОП „Околна среда" - Водният проект и Регионалното депо за битови отпадъци.

За да ги завърши в определения срок, Община Габрово получи безлихвен кредит в размер на 7 455 388 лв.

За това пише днес вестник "100 вести". Изданието припомня, че кметът Таня Христова винаги е твърдяла, че двата проекта са били изпълнявани съобразно законовите изисквания и наложените финансови корекции са несправедливи. Същата позиция беше изразена и в декларация на ОбС в Габрово до правителството на Пламен Орешарски и парламента.

„В мига, в който имаме финално одобрение на проектите, ще заведем съдебни дела по ГКП. За съжаление, това е възможността ни, предвид на това, че с влизането на Закона за управление на средствата от ЕС възможностите за административно процедиране на спорове е факт, но по старите процедури това не е възможно и ще влезем в съдебни процедури с държавата, в лицето на Министерството на околната среда и водите.

Това е факт, който аз съм съобщила и мисля, че съм длъжна да го материализирам, ако не се намери решение, което справедливо отнема финансовата тежест от жителите на община Габрово" - заяви отново намеренията си за справедливо решение на казуса кметът Таня Христова през март 2016 г. на заседание на ОбС, на което беше взето решение за удължаване на срока за изплащане на кредита за погасяване на финансовите корекции.